Количка
Албум-алманах Македония 1931

Албум-алманах Македония 1931

  • Автор: Редакционен комитет
  • Издател Т. Драгиевъ и Сие - София
  • година 1931
  • Наличност: 1
  • 960.00 лв.

    Безплатна доставка при поръчки над 60.00лв. за България

Album - almanach La Macedoine

Книгата "Албумъ-алманахъ Македония / La Macedoine“ е в много добро/отлично състояние - Екземпляр от оригиналното първо издание от 1931 г. с декоративно щампована твърда подвързия и кожен гръб със златни надписи.

Албум-алманах „Македония“  e пространен фотодокументален труд, отстояващ българския етнически характер и идеята за автономия на Македония. Излиза от печат в София през 1931 година. Без съмнение най-представителното българско издание на тема "Македония" изобщо. Като илюстративен материал превъзхожда в пъти всичко друго издавано по въпроса. За издаването му е учреден редакционен комитет в състав: Илия Иванов, Александър Развигоров и Димитър Ризов. Алманахът е подготвен с редакторското участие на Лазар Томов и Стефан Аврамов и при съдействието на редица изтъкнати български и чужди общественици и културни дейци - Гаврил Кацаров, Богдан Филов, Александър Теодоров-Балан, Иван Снегаров, Любомир Милетич, Стефан Младенов, Константин Станишев, Густав Вайганд, Леон Ламуш, Енрико Дамиани и други. Алманахът е прегледан и одобрен от Македонския национален комитет. В 10 отдела на над 1000 страници е публикуван изключително богат илюстративен материал (около 3500 фотоси) за географския обхват и историческа съдба на Македония. Дадени са описания на десетки селища, представени са архитектурни и художествени паметници, традиционни народни костюми, обичаи и други. Голям е броят на статиите за народни будители от Македония, видни духовници и борци за самостоятелна българска просвета и църква, за ръководни дейци на ВМРО и участници в Илинденско-Преображенското въстание, участници в революционните борби до началото на 1930-те години, за български и чуждестранни учени и общественици, приятели и защитници на Македония. Поместени са статистически таблици за демографията на Македония, за църковно-просветното дело през XIX и началото на XX век и други материали. Обяснителните текстове са на български и френски език. 

В периода 1944 – 1989 година изданието е инкриминирано и системно е изземано от библиотеки и частни лица, поради което се превръща в библиографска рядкост.

формат 340/250 мм; 1433 стр. с 1 карта 

Тагове: Албум-алманах Македония 1931