Количка

Състояния на книги и грамофонни плочи

Скъпи приятели, ето кратко упътване за състоянията на книги и грамофонни плочи от Антикварна книжарница Алба, към които се придържаме.

Повечето от нашите книги са четени или антикварни (на по 100 и повече години), НО има изключения - нечетени екземпляри, които съхраняваме опаковани. Същото се отнася и за грамофонните плочи.

Книги:

Моля, задължително отваряйте описанията на книгите, но дори да не го направите, при нашето задължително обаждане, ние ще ви обърнем внимание на всеки недостатък на книгата.

Книгата е "нечетен екземпляр" = "неотваряна" = "нова" - нов, нечетен екземпляр, перфектен във всяко едно отношение. Екземплярът може да е от наличен по книжарниците тираж, но и от отдавна изчерпан тираж. Ако случайно по нечетения екземпляр има минимални следи от складов престой или полиграфически дребен дефект - те ВИНАГИ са подробно описани.

Книгата е в отлично състояние - книгата е трудно различима от нова и, ако изобщо е четена, то е много внимателно и съхранявана с много грижа. Има книги от XIX в. описани като "отлично състояние", защото са перфектно запазени.

Книгата е в много добро/отлично състояние - книгата е почти перфектна, с миниатюрни следи от четене, но без конкретен дори дребен недостатък като собственически надпис, протриване на ръбовете, гънки на кориците и прочие.

Книгата е в много добро състояние - книгата е четена, но внимателно и е съхранявана с грижа, това означава, че е напълно запазена, без липси, разкъсвания, подчертавания, разлепвания, замърсявания, влага и др. Ако има малък недостатък, той изрично е упоменат. Моля, задължително отваряйте описанията на книгите, но дори да не го направите, при нашето задължително обаждане, ние ще ви обърнем внимание на всеки недостатък на книгата.

Книгата е в добро състояние - книгата е видимо четена повече, възможни са протриване и прегъване на кориците, нараняване на гърба, както и разхлабване на книжното тяло, възможно е да има подчертавания  и бележки (но не такива, пречещи четенето й), при изданията отпреди 1944 г. е възможно да липсват кориците, НО всеки недостатък е описан. Моля, задължително отваряйте описанията на книгите, но дори да не го направите, при нашето задължително обаждане, ние ще ви обърнем внимание на всеки недостатък.

 

Грамофонни плочи:

Моля, задължително отваряйте описанията на плочите, но дори да не го направите, при нашето задължително обаждане, ние ще ви обърнем внимание на всеки недостатък на грамофонната плоча.

Кратко ръководство за определяне състоянията на плочите и обложките: 

1. Mint: Нова, непрослушвана и вероятно фабрично запечатана (но не винаги, Балкантон не запечатва плочите например); 

2. NM: Като звук и вид почти неразличима от нова, разпечатана и вероятно прослушвана 2-3 пъти, обложката е отлична, БЕЗ отвори прорези и др.; 

3. VG+: Леки визуални забележки по плочата (повърхностни драскотини) и обложката, но все още отличен звук, възможен е минимален шум в паузите и тихите пасажи, НО БЕЗ изразено пукане, което разваля слушането, простима е лека кривина ако не пречи на звука; 

4. VG: Недостатъците от предишната категория тук са задълбочени, драскотините са осезаеми на пипане, пукането е чуваемо и в музиката, НО БЕЗ да я доминира; 

G+ & G: Плочата е все още слушаема, но видимо износена, с драскотини и кривини, и шум при просвирването, който на места може да доминира музиката, възможно е прескачане, етикетите са захабени и надраскани - НО не всички изброени недостатъци едновременно; 

Fair & Poor: Плочата е вероятно крива, има повредени бразди (концентрични светли дъги) и/или драскотини, пука и не може да се възпроизведе нормално, без да прескача, или да заяжда.