Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Канон молебный ко святому священномученику Харалампию во время мора поемый / Христаки Павлович, 1841

Канон молебный ко святому священномученику Харалампию во время мора поемый / Христаки Павлович, 1841
Канон молебный ко святому священномученику Харалампию во время мора поемый / Христаки Павлович, 1841
Автор: Христаки Павлович
Издател: В типографията на Захариа Каркалеки и сина его
Година: 1841
Наличност: 1
Цена: 1 200,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.

Книгата е в добро състояние  - книжното тяло е добре запазено, но липсват меките корици, незначителна следа от навлажняване в горната част на страниците, не нарушава четивността на текста.

Христаки Павлович е роден в Дупница през 1804 г. в заможно семейство. Получава първоначалното си образование в Дупница, а след това в Рилския манастир, където става рософор с името Хрисант. Между 1825 – 1828 г. учи в Мелник при учителя Адам Цапек от Мецово, а между 1828 – 1830 учи в Сяр при учителя Аргириадис. Изучава древногръцките философи и се изявява, като отличен църковен певец. Завръща се в манастира и му възлагат длъжността библиотекар. През 1831 г. по препоръка на игумена Йосиф, заминава за Свищов, където през същата година създава светско училище, в което се обучават редица видни български възрожденци, а през 1841 г. и девическо училище. Жени се през 1833 г. за дъщерята на свищовския първенец Илия Цанков – Севастия (Севаста). Тя също била образована и грамотна за времето си жена. Христаки Павлович умира на 21 юли 1848 г. от холера. Оставя 8 деца – синове Димитър Павлович, Николай Павлович, Хрисант Павлович, Илия Павлович, Павел Павлович и дъщери Мариола Високова, Екатерина Аврамова и Пауника Хаджиденкова, както и млада вдовица. За Илия Павлович поема грижа неговият роднина по майчина линия Димитър Хадживасилев, който живее в Румъния. Но както Илия, така и Хрисант и Павел умират в детска възраст. Павлович е автор на общо тринадесет книги, от които приживе издава: 

Аритметика или научна числителница – изд. Белград, 1833 г.
Разговорник греко–болгарский за ония, които желаят греческий язик да се научат, при когото и една кратка болгарска история приложи се. Собран и сочинен от Христаки П. Дупничанина, учителя в Славено-Елинското в Свищов училище, който сега перво на свет издава го, Белград, 1835, 99 с.
Общополезен писмовник – изд. Белград, 1835 г.
Месецослов – изд. Белград, 1835 г.
Първа българска граматика – изд. Будин, 1836 г.
Канон молебен ко святому священномученику Харалампию... – изд. Букурещ, 1841 г.
Царственик или история болгарская – изд. 1844
Изгубено дете (превод от гръцки на български) – изд. Будин, 1844 г.
Граматика славяно-българска – изд. Белград, 1845 г.. 

формат 170/100 мм

меки корици

24 стр.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021