Количка
ИЗЧЕРПАНО
Географска карта, Оригинал с България и Румелия, 1755

Географска карта, Оригинал с България и Румелия, 1755

  • Автор: Gilles & Didier Robert de Vaugondy
  • Издател Gilles & Didier Robert de Vaugondy
  • година 1755
  • Наличност: Изчерпан
  • 0.00 лв.

    Безплатна доставка при поръчки над 60.00лв. за България

Картата е в много добро състояние, оригинал от 1755 г. (обозначено на самата карта). Рамкирана е в стилна рамка с паспарту и предпазно стъкло - стреч-фолиото върху рамката е с предпазна функция и е отстранимо за секунди.

Безплатна доставка в България.

Оригинално заглавие: Turquie Europeenne. Подробна карта на Европейска Турция и съседните региони. Включва красив декоративен картуш *.

Картограф: Didier Robert de Vaugondy

Жил Робер дьо Вогонди  (1688–1766) и Дидие Робер дьо Вогонди (ок. 1723-1786) - баща и син - са водещи френски картографи за целия XVIII в.. Заедно те публикуват най-известния си труд Atlas Universel (1757). Създаването на атласа отнема петнадесет години и е издадено във фолио и ¾ фолио издание; и двете са редки и много търсени днес. Заедно и поотделно, баща и син остават до днес известни със своята прецизност и дълбочина на изследванията. Подобно на баща си, Дидие служи като географ на крал Луи XV. Той бива особено признат за уменията си в правенето на глобуси - например чифт негови глобуси, направени за маркиза дьо Помпадур, днес са в колекцията на Общинския музей в Шартр. Дидие е бил и географ на херцога на Лотарингия. През 1773 г. той е назначен за кралски цензор, отговарящ за наблюдението на информацията, публикувана в текстове по география, навигационни трактове и разкази за пътувания.

Българските земи: България е обозначена като "Bulgarie". Българската територия обхваща цялата делта на р. Дунав (традиционно за западната картография от епохата), както и част от земите на север от Дунав и на запад от Силистра. Румелия е обозначена като "Romanie" и не бива да се бърка с днешна Румъния - на картата "Valaquie".

Размер на гравираното поле: 48/45.5 см.

* Картушът е декоративна рамка в орнаментиката. В Картографията картушите оформят декоративно поле с данните за картата: датировка; имената на автора и гравьора, имената на изобразените места, мащаб и др.