Количка
Китайска делегация и Футболна среща ДСО "Урожай" - Пордим срещу "Ба-и", Китай / Филип Генов, 1954. Калиграфски изписан Фотоалбум.

Китайска делегация и Футболна среща ДСО "Урожай" - Пордим срещу "Ба-и", Китай / Филип Генов, 1954. Калиграфски изписан Фотоалбум.

  • Автор: Филип Генов
  • Издател Доброволна спортна организация "Урожай" - с. Пордим
  • година 1954
  • Наличност: 1
  • 1 500.00 лв.

    Безплатна доставка на продукти над 5.00лв. до автомат на

Албумът е в много добро състояние, текст под снимките с калиграфски ръкопис (вземете с безплатна доставка и с още 20% по-евтино, докато траят отстъпките!).

Уникален документ не само за футболът и спортът в НРБ, но и за политическата епоха. Много рядък материал, предвид изострилите се до война Руско-Китайски отношения само няколко години по-късно. 60-те и 70-те години са години за "чистка" на всичко китайско в някогашния Социалистически лагер, в т. ч. и България.

67 фотографии разположени на 17 картонени листа с по 4 снимки на всяка страница (гърбът на всеки лист е празен). Липсва една от фотографиите (виж снимката)!

На 27 август 1949 година Комунистическата партия в България взема решение за драстична реформа на спортните организации в страната по съветски образец. В резултат на това се закриват всички спортни клубове и на тяхно място се създават седем масивни „Доброволчески спортни организации“ (ДСО), базирани на различните сектори в икономиката. Всяка ДСО е трябвало да има „клонове“ във всеки град и да обединява всички видове спорт и всички спортисти да са нейни членове.

От 1953 се формира още една ДСО: от ДСО Строител се отделя ДСО Урожай – работещите в селското и горското стопанство, а от следващата година ДСО Строител се разпада. В началото на 1957 годината е взето решение да се премахне системата на ДСО. През април и май 1957 г. ДСО постепенно се ликвидира – създадени са нови клубове въз основа на няколко ДСО, или на териториален принцип в рамките на всеки град.

Формат 28/38 см

твърда изцяло кожена подвързия 

Подвързия: цяла кожа