Количка
ИЗЧЕРПАНО
Географска карта на България и Бесарабия, Кралство Унгария и съседните земи

Географска карта на България и Бесарабия, Кралство Унгария и съседните земи

  • Автор: Йохан Михаел Пробст; Johann Michael Probst; Gabriel Bodenehr
  • Издател Johann Michael Probst
  • година 1788
  • Наличност: Изчерпан
  • 0.00 лв.

    Безплатна доставка при поръчки над 60.00лв. за България

Nova et accurata tabula regnorum sup. et inf. Hungariae... Bessarabiae ... Bulgariae Et Romaniae / Ioh: Michaelis Probst, 1788

Безплатна доставка в България.

Картата е в много добро състояние, рядък оригинал от 1788 г. Рамкирана е в стилна рамка с паспарту и предпазно стъкло - стреч-фолиото върху рамката е с предпазна функция и е отстранимо за секунди. Картният лист е професионално дублиран с платно за по-дълъг живот.

В "Атлас на българските земи в европейската картографска традиция III-XIX в." от 2008 г., картата е включена под номер "III.33"

Оригинално заглавие: Nova et accurata tabula regnorum sup. et inf. Hungariae  ItSclavoniae, Bosniae, Serviae, Albaniae, Bessarabiae, Ut Et Princip. Transylvaniae, Moldaviae, Walachiae, Bulgar Et Romaniae & C. ex optimis Authoribus et relationib. collecta à I.L.K.I.L. / Ioh. Michael Probst, 1788. За първи път картата е публикувана от Gabriel Bodenehr и August Vind ок. 1730 г.

Картограф: Ioh. Michael Probst (по картата на Gabriel Bodenehr ок. 1730 г.)

Йохан Михаел Пробст (неизв-1809) е издател и гравьор от Аугсбург, Германия, работил с картографските фамилии Зойтер и Лотер. Показаната тук карта е включена в Атлас за Руско-Турската война от 1771 г. 

Българските земи: България е изброена сред самостоятелните царства в заглавието, на картата е обозначена като "Bulgariae regnum" (Царство България) а в картуша* е изобразен и български герб. Впечатление прави, че българската територия обхваща цялата делта на р. Дунав, както и част от земите на север от Дунав в рамките на Никополския санджак (на картата "Sangiacus Nicopolice").

Размер на гравираното поле: 49 x 58,5 см.

* Картушът е декоративна рамка в орнаментиката. В Картографията картушите оформят декоративно поле с данните за картата: датировка; имената на автора и гравьора, имената на изобразените места, мащаб и др.