Количка
ИЗЧЕРПАНО
Географска карта (Оригинал) на Европа: България, Унгария, Турция в Европа на Балканите

Географска карта (Оригинал) на Европа: България, Унгария, Турция в Европа на Балканите

  • Автор: Йохан Баптист Хоман
  • Издател Homann Erben, Нюрнберг
  • година 1744
  • Наличност: Изчерпан
  • 0.00 лв.

    Безплатна доставка при поръчки над 60.00лв. за България

Картата е в много добро състояние, рамкирана с паспарту и предпазно стъкло - отличен подарък. Това е оригинал от средата на XVIII в. и за близо 300 години хартията е потъмняла на места, но гравюрата е запазила пълния си контраст и детайл.

Безплатна доставка в България.

Подробно описание:

Оригинална антикварна географска карта на Йохан Матиас Хазе и Йохан Баптист Хоман от XVIII в. (1744 г.) - ръчно колорирана медна гравюра със забележителен детайл и визия. Включва декоративен картуш *. Размери на рамката 71/82 см, р-р на гравираното поле 50/61 см. В "Атлас на българските земи в европейската картографска традиция III-XIX в.", 2008, картата е включена под номер "III.29". 

1. Заглавие: Заглавие: Унгария, по-значимият стар или методичен комплекс: Унгария, по-специално, Хърватия, Далмация Босна, Сервия (Сърбия), България, Кумания, деспот Влахия, Молдова. Включва декоративен картуш *.

2. Картограф: Johann Matthias Hase; Johann Baptist Homann. Йохан Баптист Хоман е един от най-значимите и влиятелни представители на немската картографска школа. Той е роден през 1664 г. в Оберкамлах. Той основава своя бизнес 1602 в Нюрнберг, Германия. След дълъг период на холандско господство в издаването на карти, издателство Homann се превръща в най-важния производител на карти и атласи в Германия. Той става член на Академията на науките в Берлин веднага след като публикува първия си атлас през 1707 г. След смъртта му през 1724 г. в Нюрнберг, компанията е продължена от сина му Йохан Кристоф. Издателската фирма е завещана на наследниците му след смъртта му през 1730 г. и търгува под името Homann Heirs до края на следващия век. Йохан Матиас Хазе [Johann Matthias Haseе професор по математика, астроном и картограф, който дълги години работи за фамилията Хоман.

3. Издател: Homann Erben, Нюрнберг, 1744

4. Българските земи и покрайнини: Българските земи според тогавашната европейска представа са обозначени в розово и под името "Bulgaria". На юг Румелия и Тракия са обозначени като "Romania et Thracia". Това е - макар и само донякъде - справедливо, с оглед динамичните промени на нашата южна граница през столетията и множеството войни с Византия. Обичайно в българските територии са "северните половини" на Румелия и Тракия. Много интересен елемент е, че в традиционните българските земи влиза цялата делта на Дунав, както и част от Северна Добруджа.

* Картушът е декоративна рамка в орнаментиката. В Картографията картушите оформят декоративно поле с данните за картата: датировка; имената на автора и гравьора, имената на изобразените места, мащаб и др.