Количка
ИЗЧЕРПАНО
Географска карта (Оригинал) на България, Гърция и Балканите, тогава европейска територия на Османската империя, от Никола Сансон от 1655 г.

Географска карта (Оригинал) на България, Гърция и Балканите, тогава европейска територия на Османската империя, от Никола Сансон от 1655 г.

  • Автор: Никола Сансон / Nicolas Sanson
  • Издател Nicolas Sanson
  • година 1655
  • Наличност: Изчерпан
  • 0.00 лв.


Картата е в отлично състояние, рамкирана в оригиналния си вид - отличен подарък.

Представяме на Вашето внимание оригинална географска карта на на Гърция и Балканите, с България, тогава европейска територия на Османската империя, от Никола Сансон от 1655 г. - ръчно колорирана медна гравюра с отличен детайл и визия. Включва декоративен картуш. Географската карта е рамкирана в оригиналния си вид и формат, без допълнително подрязване и подлепване. Размери на рамката 68,5/58,5 см, р-р на гравираното поле 42/52 см. 

Заглавие: Декоративна карта на Унгария, Турция в Европа и на Балканите, съсредоточена върху Сърбия и Трансилвания и простираща се от Адриатическо до Черно море. Включва декоративен картуш.

Картограф: Nicolas Sanson
Никола Сансон (1600-1667) се смята за баща на френската картография в златната си епоха от средата на XVII век до средата на XVIII. По време на кариерата си той е изготвил над 300 карти; те са известни със своя изчистен стил и обширни изследвания. Сансон е до голяма степен отговорен за започването на смяната на картографското производство и върховите постижения от Амстердам към Париж през по-късния XVII век. Сансон е роден в Абевил в Пикардия. Той направи първата си карта на двадесет години, стена на древна Галия. При преместването си в Париж той привлякъл вниманието на кардинал Ришельо, който направил представяне на Сансон на крал Луи XIII. Това довело до обучение на Сансон за краля и даване на титлата ingenieur-geographe du roi. Успехът му може да бъде свързан с географските и изследователските му умения, но и с партньорството му с Пиер Мариета. В началото на кариерата си Сансон работи предимно с издателя Мелхиор Таверние. Мариет купува бизнеса на Tavernier през 1644 г. Сансон работи с Мариет до 1657 г., когато последната умира. Синът на Мариет, Пиер, помогнал за издаването на Cartes générales de toutes les party du monde (1658), атласа на Сансон и първия френски атлас в света.