Количка
Фотография, Снимка От Стара София, Катедралата Свети Крал (Св. Неделя) и ул. Мария Луиза

Фотография, Снимка От Стара София, Катедралата Свети Крал (Св. Неделя) и ул. Мария Луиза

  • Автор: Димитър Карастоянов
  • Издател Без издателски данни
  • година 1900
  • Наличност: 1
  • 80.00 лв.

    Безплатна доставка при поръчки над 60.00лв. за България

Фотографията е голям формат и в много добро състояние - минимално протрити ръбове.

Фотографията е от изданието "Изгледи от Стара София, 1910 г." на Димитър Карастоянов. То представлява папка с шнур, която съдържа 38 голямоформатни снимки на София от периода около 1900 г. и е луксозният вариант на изданието "Споменъ отъ София", което съдържа 24 снимки на тънка хартия, подвързани като книга-албум. Поради това, че тук снимките не са подшити или свързани по къквто и да било начин, обикновено те се срещат поотделно и са от малкото снимки на стара София в този формат - 20/27 см. (21/17 е изображението) сравнени с р-ра на обичайната картичка 16/9 см.).

Катедралата Свети Крал - сега Света Неделя. Според историците църква на това място е построена още през X век. През 1460 г. по време на чумна епидемия тук са пренесени мощите на сръбския крал Св. Стефан Урош II Милутин (1282 – 1321). През 1863 г. е завършена новата сграда с внушителен позлатен иконостас. Царските икони в него са дело на Станислав Доспевски.

До първите десетилетия на ХХ в. катедралата носи името "Свети Крал".

На 16 април 1925 г. при терористичен акт срещу цар Борис III, църквата е почти напълно разрушена. Загиват над 100 граждани.

Построена е отново по проект на арх. Иван Васильов и е осветена през 1936 г. Пред южния престол е поставена ракла с мощите на Св. Стефан. Стенописите (1971 – 1973) са дело на екип с ръководител Н. Ростовцев, но най-хубавите са от ръката на българския художник Карл Йорданов.

Сега църквата е катедрален храм на Светата Софийска Митрополия, а в рамките на комплекса от сгради наоколо се намира сградата на Богословския факултет и Църковно-историческия музей.