Количка
Библия сиреч Священното Писание на Ветхый и Новый Завет, В книгопечатницата на А. Х. Бояджияна, 1874. Т. нар. Цариградска или Славейкова Библия.

Библия сиреч Священното Писание на Ветхый и Новый Завет, В книгопечатницата на А. Х. Бояджияна, 1874. Т. нар. Цариградска или Славейкова Библия.

  • Автор: П. Славейков; Н. Михайловски; А. Лонг; Илайъс Ригс; Хр. Костович
  • Издател Книгопечатницата на А. Х. Бояджияна
  • година 1874
  • Наличност: 1
  • 1 350.00 лв.
  • 990.00 лв.

Книгата е част от нашите  РАЗПРОДАЖБИ РОЖДЕН ДЕН 2022 с намаления от 30% до 80% за периода 21 май - 10 юни 2022 - в този период цената й е крайна. Безплатна доставка в България.

Екземплярът е впечатляващ и отличен за подарък в годината, когато чевстваме 150-годишнината от Първото пълно българско издание на библията. Пълен екземпляр, без липси, с оригинална кожена подвързия от епохата, цяла декоративно щампована кафява кожа с релефни орнаменти и златен надпис на гърба. Върху титулния лист има надпис и няколко печата (тугри) от турско време, леко износен контур на първите листове

Това е второто пълно българско издание на Библията – Стар и Нов завет. То е пълно повторение на първото от 1871 г., но в малко по-малък формат (който обаче е по-голям от този на обикновена книга). Други екземпляри от тази книга ВИЖТЕ ТУК. В изданието от 1871 Старият завет на български е издаден в пълен текст за първи път, а Новият завет представлява осъвременена редакция на Новия завет на Неофит Рилски (чието първо издание излиза 1840 и бива почти изцяло унищожено по нареждане на Цариградския патриарх). Върху новата редакция работят Петко Рачев Славейков Н. Михайловски, А. Лонг, Илайъс Ригс и Христодул Костович. Това първо пълно издание на Библията е финансирано от Американското Библейско общество и Джон Лонг. За значението на това дело пише синът на Петко Славейков, Пенчо Славейков: „Преводът на Библията тури край на езиковата безредица, на боричкането на разните наречия за първенство и се установи литературният език. След появяването на Библията на бял свят заглъхват разприте между разните български говори и източнобългарският говор става общ език за всички ратници на мисълта и националното съзнание“.

формат 230/160 мм 

твърди корици

1056 стр.

Подвързия: цяла кожа