Истинската история за завоюването на Нова Испания [Бернал Диас дел Кастильо]

Истинската история за завоюването на Нова Испания [Бернал Диас дел Кастильо]
Автор: Бернал Диас дел Кастильо
Издател: Георги Бакалов - Варна
Година: 1979
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.
Направете заявка

Книгата е в  много добро състояние

меки корици,

572 стр.
Формат 200/130 мм
Преведе от испански Евтим Станков.
Художник Димитър Трайчев.
Книгоиздателство "Георги Бакалов", Варна, 1979 г.

Библиотека "Морета, брегове и хора" №40.
Библиотечно оформление Иван Кьосев.

Bernal Díaz del Castillo Бернал Диас дел Кастильо (1496 – 1584) е роден в град Медина дел Кампо, разположен между Валядолид, днес най-голямото селище в очертанията на някогашното кралство Леон, и Саламанка, прочут с университета си, който е основан към 1220 г. н според булата на папа Александър IV е едно от четирите най-важни учебни заведения в света. Годината на раждането му не е точно установена: 1495 или 1496. Не се знае с положителност и кога е починал. За вероятна година на неговата смърт се приема 1584.
Ненавършил двадесет години, Бернал Диас заминава с корабите на Педро Ариас де Авила към презморските земи, мамен както стотици свои сънародници от бивалици и небивалици за купища лесно злато. След престой на континента младежът, разочарован, че не може да стане завоевател, се прехвърля в Куба и там постига желанието си: включва се в експедициите на Франсиско Ернандес де Кордоба и на Хуан де Грихалва, които през 1517 и 1518 г. откриват и изследват юкатанския бряг. На следващата година решителният леонец, закален в изпитанията, тръгва с дружината на Ернан Кортес към ацтекската империя, ширнала се между Атлантическия и Тихия океан.
След осъществяването на това непосилно дело Бернал Диас придружава Кортес и в наказателните му действия против обявилия се за независим в днешен Хондурас Кристобал де Олид. Когато оставя военната служба, оттегля се в наскоро основания град Сантяго в Гватемала и там живее до свършека на дните си.
С книгата си "Истинската история за завоюването на Нова Испания" Historia verdadera de la conquista de la Nueva España Бернал Диас възнамерявал да възстанови историческата истина, погазена от писанията на зле осведомени или злонамерени хора. Когато довършва „Истинската история", подчертава, че са останали живи само петима от завоевателите на ацтекската държава; той съзнава своя дълг на един от последните очевидци: да докаже правдата и да отдаде нужното всекиму, включително и на самия себе си. Макар че неговата цел е в летописа да възтържествува истината, важното е, че на Бернал Диас дел Кастильо се дължат най-увлекателните, най-живите страници за покоряването па Америка, конто надмогнаха със своята непринуденост и бсзхитростпост всичко онова, написано по същия повод от хора, начетени в литературното изкуство. Относно правдивостта на изнесеното от Бернал Диас безспорно е следното: той върши своята работа непредубедено и добросъвестно, стреми се да бъде обективен, т. е. верен па отдавна случилото се, доколкото му позволяват паметта и собственото му разбиране за събитията. И голямото му предимство е, че борави с факти. Човек от простолюдието, без да е учил много, той не е по отвлечените разсъждения, чувствува се сигурен с фактите, с тях изгражда книгата сп. Естествено, сега можем да оспорим, доуточним или отхвърлим някои от тях, но „Истинската история" запазва своята стойност на първоизвор с много широк обхват. В писменото осмисляне на струпания внушителен по обем и заплашителен с безкрайните си подробности материал, Бернал Диас не е разграничавал същественото от второстепенното, не се е стремял да подбира главното, нито се е съобразявал с някакви композиционни съотношения. Той просто е разказвал наред. По този начин е запазил изключително много неща, конто правят летописа му задължителен за историци, етнолози, литератори, социолози, езиковеди, антрополози, които проучват доколумбовска Америка от различни ъгли: бит, архитектура, боговерие, държавно, стопанско, политическо, военно устройство, благодатна прочит е и за ония, които се занимават с Ренесанса и мисленето на испанеца, на европееца от онова време.
 

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2022