Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

По стъпките на безсмъртните, първо издание / Ненчо Илиев, 1918. Първа световна война.

По стъпките на безсмъртните, първо издание / Ненчо Илиев, 1918. Първа световна война.
По стъпките на безсмъртните, първо издание / Ненчо Илиев, 1918. Първа световна война. По стъпките на безсмъртните, първо издание / Ненчо Илиев, 1918. Първа световна война.
Автор: Ненчо Илиев
Издател: Печатница Военен журнал
Година: 1918
Наличност: 1
Цена: 35,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.

Книгата е в добро състояние - бледа козметична следа от влага по страниците, но без щети за текста (вземете и 20% по-евтино, докато траят отстъпките).

Ненчо Илиев е един от известните писатели и журналисти в междувоенния период в България. През Първата световна война е военен кореспондент към българската армия, с която обикаля българските позиции от Ниш до Кавала. Вследствие на своите впечатления и общуване с войниците той издава през 1918 година книгата, която държите сега.

"По стъпките на безсмъртните" е сборник с разкази, чрез които Ненчо Илиев ни прави съпричастни с героизма на българския войн в неговата борба за защита на отечеството. Основни действащи лица в тези разкази не са познатите ни генерали и старши офицери. Обикновеният войник, събирателен образ на незнайния герой от войната, е този, който срещаме във всеки разказ. Той стои на пост в окопа, под градушката от вражески снаряди. Той крачи ден и нощ от позиция на позиция с тежка раница на гръб и дни наред се храни само с един комат хляб в джоба. Той се хвърля безстрашно в атака "на нож" срещу вражеските окопи, за да помогне на брата роб. Авторът е пресъздал и много истории от ежедневието на войника, в които изпъкват чисто човешките взаимоотношения, хуманното отношение към врага и дори забавното и комичното, което присъства на фронта въпреки ужасите на войната.

Ненчо Илиев е роден през 1882 г. в село Каленик, област Ловеч. Автор е на 19 книги, документални очерци, романи, романизирани биографии, разкази и фейлетони. Известен е и с псевдонима Сириус. През Балканската война участва в сраженията при Одрин и Чаталджа като редови войник. През 1914 – 1915 г. е редактор на хумористичното списание "Смях". По време на Първата световна война е военен кореспондент към щаба на Първа армия, а след нея е главен редактор на списание "Българан". В началото на 1920-те години е представител на печата в българската легация в Рим. По това време публикува множество статии, в защита на българската кауза, в италиански вестници и списания. След завръщането си в България е кореспондент на няколко италиански вестника и работи като чиновник в различни ведомства. След 9 септември 1944 г. е изпратен в лагер, където умира през същата година.

формат 240/160 мм 

меки корици

135 стр.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021