Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Obiectum Purum: Увод във феноменологията на Рене Декарт / С автограф от Стефан Попов, 2015.

Obiectum Purum: Увод във феноменологията на Рене Декарт / С автограф от Стефан Попов, 2015.
Obiectum Purum: Увод във феноменологията на Рене Декарт / С автограф от Стефан Попов, 2015.
Автор: Попов, Стефан
Издател: Фондация "Литературен вестник"
Година: 2015
Наличност: 1
Цена: 16,00 лв. 12,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.

Книгата е в отлично състояние. Внимание - това е единствен екземпляр, с временно намаление, което важи само до изчерпване тиража на книгата! Можете да видите всичките предложения от нашата категория "Временни намаления на нови издания до изчерпване на тиража" през менюто на категориите отляво.

меки  корици 

296 стр.
формат 210/145 мм
Фондация "Литературен вестник", София, 2015 г. 

Книгата предлага интерпретация на основни положения във философията на Рене Декарт, несъмнения първи мислител на европейската модерност. Интерпретацията е фокусирана върху феномена обект, едно ново понятие, с което започва модерността като епоха на мисленето.
Декарт рационализира достиженията на Галилей във физиката и астрономията, като изяснява, че в основата на модерната наука, какта я вижда Галилей, а по-късно и Нютон, лежи абстракцията на обекта. Подобна абстракция не е достижима и не съществува нито в знанието преди Галилей, нито във философската традиция до Декарт.

Обект, чистият обект, е феномен на мисленето и няма битие в непосредствения опит на човешките същества. Обект има вътрешна конституция и определени структурни условия, които го правят възможен. Тези условия Декарт обвързва с математическото и математизацията. Галилей по непосредствен начин вижда света като универсум на математически отношения. Декарт след него изяснява обаче характера на самата математизация, в какво тя се състои, какво означава, какви операции на интелекта предполага.

Книгата е посветена на тези фундаментални въпроси на европейската модерност - обекта, математизацията, математическото.

 

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020