Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Витгенщайн: Аналитика на мистическото / Стефан Попов, 2008.

Витгенщайн: Аналитика на мистическото / Стефан Попов, 2008.
Витгенщайн: Аналитика на мистическото / Стефан Попов, 2008. Витгенщайн: Аналитика на мистическото / Стефан Попов, 2008.
Автор: Попов, Стефан
Издател: Зевгма
Година: 2008
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в отлично състояние.

меки  корици 

276 стр.
формат 210/145 мм
Изд. "Зевгма", София, 2008 г. 

Идеята на Лудвиг Витгенщайн (1889-1951) за мистическото се формира в резултат на аналитични рефлексии върху границите на логическото и логическата форма. В нея не се съдържат мистически моменти в обичайния смисъл. Мистическото е метафора за жизнения свят в неговата тоталност. Тя обхваща понятия като етика, естетика, Бог, вечност, смърт, воля, състоянията на „бъдене щастлив или нещастен", пределното онтологическо чудене „че нещо е", „метафизическия Аз", „живеене в настоящето", загадката „че светът е" и пр. Сферата на мистическото е достъпна за наблюдение косвено, по аналитичен път. Аналитичните операции над нея разкриват картата на екзистенциално-онтологическите й структури. Мрежата на основните екзистенциали характеризира живота на човешкото същество в неговата крайност. Оттук и проектът за една аналитика на мистическото.

„Книгата на Стефан Попов е опит за интерпретация на прочутата идея на Витгенщайн за мистическото, Das Mystische, развита в неговите Дневници и в класическия Логико-философски трактат. Без съмнение това е една от редките цялостни интерпретации на тази противоречива, но централна тема във философията на 20 век."
Агнес Хелър

„Витгенщайн: Аналитика на мистическото е великолепна книга, донякъде неочаквана за онези, които четат Трактата преди всичко през традицията на аналитичната философия. Прочитът на Стефан Попов се случва в светлината на класическия, преди всичко Кантовия, трансцендентализъм; оттук идва и ударението, което той поставя върху съдбата на този трансцендентализъм през XX век - от освобождаването на неявните възможности, които той съдържа в себе си, до неговото разпадане. Затова и почеркът на Попов е не почерк на екзегет, а на философ, мислещ чрез Витгенщайн и предлагащ на читателя свои собствени философски открития."
Деян Деянов

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020