Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Другите балкански войни. Изследване на Фондация ''Карнеги'' от 1913 година в историческа перспектива с нов увод и размисъл върху съвременния конфликт на Джордж Ф. Кенан (Карнегиева анкета)

Другите балкански войни. Изследване на Фондация ''Карнеги'' от 1913 година в историческа перспектива с нов увод и размисъл върху съвременния конфликт на Джордж Ф. Кенан (Карнегиева анкета)
Автор: Кенан, Джордж Ф.
Издател: Фондация "Карнеги"
Година: 1995
Наличност: Изчерпан
Цена: 29,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.
Направете заявка

През 1993 г. в САЩ докладът на Карнегиевата комисия беше преиздаден под наслов "Другите балкански войни" с предговор от известния дипломат и учен проф. Джордж Кенан.
Докладът на Комисията на Фондация „Карнеги" има уникално място в писаното за Балканите и специално за България. През есента на 1912 г. след избухването на Първата балканска война светът започва да следи пътя на българските победи, нанесли решаващия удар срещу турската армия. Фаталната за България обаче Втора, или Междусъюзническа война преобрьща възхищението от героичната българска войска в ужас от „българските жестокости", слухове за които методично се разпространяват от гръцката, сръбската и румънската пропаганда за европейските столици. Парадоксалното развитие на войната на балканските сьюзници срещу Отоманската империя и прехвърлилата всякаква мяра антибългарска кампания са основните причини за ново вьзбуждане на интереса сред международната общественост. Но бързи и адекватни действия предприема само Фондация „Карнеги". Сьздадена в Ню Йорк в края на 1910 г. от американския индустриалец и меценат от шотландски произход Ендрю Карнеги, тя носи името Карнегиева фондация за международен мир. Нейното европейско бюро е натоварено да покани известни учени и политици от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Австро-Унгария и Русия да вземат участие в независимата Комисия за изследване на балканските жестокости.
След низ от препятствия, но и набавяне на огромен документален материал Комисията изготвя доклада си в буреносното навечерие на Пьрвата свеговна война, който се публикува през юли 1914 г. Книгата освен основния текст сьдьржа приложения от свидетелски показания, карти и многобройни снимки. Отзвукът е светкавичен и много широк: стотици публикации върху работата и значението на Комисията.
В България интересът към нея е огромен и желанието да се преведе и напечата веднага е лесно разбираемо. Започват да излизат откьси в печата, но за жалост пълно издание не може да се направи. Дори през 1915 г., когато Македоно-българският народен съюз в САЩ издейства от Фондация „Карнеги" разрешението за издаване на доклада на бьлгарски език, той избиза само в съкратен вид.

Това е първото пълно бьлгарско издание на Карнегиевата анкета по последното й издание в САЩ от 1993 г. осъществено от фондация „Свободна и демократична България".

меки корици, много добро състояние

408 стр.
Формат 240/170 мм

Фондация "Карнеги",
Фондация "Свободна и демократична България"
София, 1995.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021