Местните имена в Чепинското краище (Велинградско), 1998. С посвещение и автограф от Тодор Балкански за Иван Дуриданов

Местните имена в Чепинското краище (Велинградско), 1998. С посвещение и автограф от Тодор Балкански за Иван Дуриданов
Местните имена в Чепинското краище (Велинградско), 1998. С посвещение и автограф от Тодор Балкански за Иван Дуриданов Местните имена в Чепинското краище (Велинградско), 1998. С посвещение и автограф от Тодор Балкански за Иван Дуриданов
Автор: Балкански, Тодор
Издател:
Година: 1998
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро състояние, на места писани бележки и подчертавания от Иван Дуриданов. 

меки корици
267 стр.
Формат 215/150 мм
1998.

Изследването е посветено на .местните имена в Чепинското и част от Доспатското краище, която влиза в пределите на бившата Велинградска околия. Околията е предимно планинска, заградена отвсякъде с родопски ридове. 
В книгата читателят ще намери и богат материал за историята на описаните селища, събирани от 1974 до 1983. 

Доктор Тодор Балкански е старши научен сътрудник в Института за български език при БАН. Роден е през 1944 г. в с. Сарая, Пазарджишко. Завършил е Великотърновския университет и аспирантура в Българската академия на науките. Негово дело са над 300 труда по лексикология, ономастика и езикова култура. В ономастиката създава нова дисциплина, наречена ономастична просопография. По-значителни негови дела са книгите Арумъните от българските Родопи и техният говор; Езикови свидетелства за потурчванията в българските земи; Големите власи сред българите; Никола Вапцаров, България и българите; Тодор Живков. Един езиковед за просопографията на диктатора; Западнородопеките власи; Трансилванските (седмиградските) българи, Задкарпатските българи и др.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница АлбаБукс София - Антикварни книги © 2020