Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Местните имена в Пернишко [Вельо Велев]

Местните имена в Пернишко [Вельо Велев]
Местните имена в Пернишко [Вельо Велев] Местните имена в Пернишко [Вельо Велев]
Автор: Велев, Вельо
Издател: Фабер
Година: 2010
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро/отлично състояние.

меки корици

318 стр.
формат 240/170 мм
изд. "Фабер", Велико Търново, 2010 г.

Пернишко е разположено в Западна Средна България и заема югоизточната половина на котловината, наречена Граово. Средната му надморска височина е 700 метра.
В Пернишко днес влизат населени места, които са на югоизток от тази котловина, именно залетите от язовир Студена две села: Витошко и Крапец, и другите Боснег и Чупетлово, също Кралев дол и Студена. Последните две села са в полите на Голо бърдо. Документирана е стопанската и административна връзка на всички тези селища със Самоков от първите десетилетия на XV век до най-нови времена. За това в тях срещаме характерните особености на говора и носията на Самоков.
С Перник са свързани и други две села: Лескдвец и Планинйца, които са в ниската планина, известна с името Черна гора.
Разглежданата област се огражда на североизток от ниската планина Люлин, а на югоизток - от Витоша; на югозапад и запад тя прехвърля билото на Голо бърдо; на северозапад стига до Черна гора и височините Стража, Пернички рид и Осдица.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020