Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Писменица на славянския язик / Иван Момчилов, 1847. Първо издание, Белград.

Писменица на славянския язик / Иван Момчилов, 1847. Първо издание, Белград.
Писменица на славянския язик / Иван Момчилов, 1847. Първо издание, Белград. Писменица на славянския язик / Иван Момчилов, 1847. Първо издание, Белград. Писменица на славянския язик / Иван Момчилов, 1847. Първо издание, Белград.
Автор: Иван Момчилов
Издател: В Правителствената книгопечатня,
Година: 1847
Наличност: 1
Цена: 950,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.

Книгата е в много добро състояние.

Иван Момчилов (1819-1869) е български просветител, учител, училищен реформатор и автор на множество учебници и учебни помагала. 

При утвърдените просветни традиции и богато подготвена почва Иван Момчилов основава в Елена през 1844 г. първото българско класно училище, наречено от неговия ученик Петко Славейков Даскалоливницата. Училището е устроено по руски образец, като са въведени предмети като тия в Одеската семинария, съобразени с нашите условия. Изучават се предимно хуманитарни дисциплини, включително психология и логика, без да се подценяват и природонаучните предмети. Въвеждат се и някои чужди езици. Естествено е още в първите години да започне преподаването и на руски език, оценявайки необходимостта от изучаването му във връзка с ползването на руски учебници и литература. Проникнат от демократичната идея обучението да се води на роден език, Момчилов преподава на чист български език. Той разнообразява работата си, стреми се да я доближава до живота. Някои от уроците по география, история и хигиена изнася извън учебната стая. С пословично трудолюбие в неделни дни изработва нагледни средства: таблици за четене на български букви, за състава на думите, таблици с цифрите, с числата, с подготвени задачи с четирите прости аритметични действия и много други. Чрез Васил Априлов и благотворителните дружества от Одеса доставя за училището географски карти и глобус. Младият учител установява добър ред и дисциплина в училището. Въвежда биенето на звънец, дежурство на ученици – главен и дверник. По негова инициатива се построява нова сграда за класното училище през 1844 г. Иван Момчилов заедно с Никола Михайловски, завършил Московския университет, превръщат класното училище в своеобразен учителски институт. В Даскалоливницата са се учили видните възрожденци Петко Р. Славейков, Добри Чинтулов, Добри Войников, Драган Цанков, Никола Козлев, еленчаните Иван Кършовски, Стоян Робовски, Сава Катрафилов и много други. Освен въвеждането на нови предмети създава богата училищна библиотека, урежда празник на училището в деня на св. Три светители. Иван Момчилов въвежда като училищна песен стихотворението на Христодул С. Николов “Похвала на древните българи и отечеството им”. Говори пред учениците си за делото на Св. св. Кирил и Методий, написва тропар (похвална песен) за тях, а през 1859 г. организира първото им честване в Елена. От 1865 г. се отдава изцяло на книжовна дейност, за която е един от най-подготвените между съвременниците си. По негова инициатива през 1868 г. се учредява “Книгопродавница Момчилов и съдружие” в Търново. Той е автор и съставител на редица ценни учебници. За първия му учебник “Писменица на славянски език” (Белград, 1847 г.) се записват 1100 спомоществователи. С най-голяма известност се налага и ползва, дори и след Освобождението, неговата “Граматика за старобългарския език” (Виена, 1865 г.), смятана за “по-съвършен учебник”. Това е всъщност първата българска граматика на старобългарския език. Автор е на „Граматика за новобългарския език“ от 1868 година.

твърди корици

192 стр.

Подвързия: кожен гръб

Формат 210/130 мм

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020