Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Описание на светия град Йерусалим и изобщо на светите места на изток / превод Иван Момчилов, 1865

Описание на светия град Йерусалим и изобщо на светите места на изток / превод Иван Момчилов, 1865
Описание на светия град Йерусалим и изобщо на светите места на изток / превод Иван Момчилов, 1865 Описание на светия град Йерусалим и изобщо на светите места на изток / превод Иван Момчилов, 1865 Описание на светия град Йерусалим и изобщо на светите места на изток / превод Иван Момчилов, 1865 Описание на светия град Йерусалим и изобщо на светите места на изток / превод Иван Момчилов, 1865
Автор: Преводач: Иван Момчилов
Издател: Виена, в типографията на Л. Сомерова
Година: 1865
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро състояние, пълен екземпляр, без дефекти, книжното тяло е много добре запазено. С множество висококачествени медни гравюри на Христофор Жефарович - както пълноформатни, така и в текста.

Екземплярът е наличен и може да бъде видян след предварителна уговорка в книжарницата - цена и др. подробности само на място.

По "Описание светаго божия града Йерусалима" (1748) от Христофор Жефарович, основата на представеното тук издание. Преводът на новобългарски и редакцията са на Иван Момчилов.

Христофор Жефарович (1690-1753) е български зограф, гравьор, писател и поет, деец на илиризма. На сръбски: Христофор Жефаровић или Hristofor Žefarović, в македонска литературна норма: Христофор Жефаровиќ. През 1741 година Жефарович започва работа в гравьорското ателие на Тома Месмер във Виена. Там отпечатва листови икони, изображения, гравирани върху мед, щампи на светците Сава Сръбски, Теодор Стратилат, Теодор Тирон, Никола, Наум и Дамян, както и книги, пропагандиращи илиризма. Сред тях най-важно място заема книгата „Стематография“, която бързо се разпространява сред южните славяни и е по същество първата южно-славянска хералдика. Той е автор и на книгата с църковно съдържание „Поучение святителское к новопоставленному йерею“ (1742), както и два учебника – буквар и граматика, а също и Описание светаго божия града Йерусалима (1748), илюстрирана с множество собствени гравюри. През 1744-1746 година Жефарович посещава Света гора и пътува за поклонение до Яфа и Йерусалим през Солун. В резултат на това пътуване, през 1748 година написва книгата „Описание светата божия града Ерусалима“. В началото на 1753 година Жефарович през град Токай в Унгария на път за Русия, където, явно болен, пише своето завещание, което поверява на руския посланик във Виена, и в което подчертава своя български произход.

Иван Момчилов (1819-1869) е български просветител, учител, училищен реформатор и автор на множество учебници и учебни помагала. Той основава в Елена през 1844 г. първото българско класно училище, наречено от неговия ученик Петко Славейков Даскалоливницата. От 1865 г. се отдава изцяло на книжовна дейност, за която е един от най-подготвените между съвременниците си. По негова инициатива през 1868 г. се учредява „Книгопродавница Момчилов и съдружие“ в Търново. Той е автор и съставител на редица ценни учебници. За първия му учебник „Писменица на славянски език“ (Белград, 1847 г.) се записват 1100 спомоществователи. С най-голяма известност се налага и ползва, дори и след Освобождението, неговата „Граматика за старобългарския език“ (Виена, 1865 г.), смятана за „по-съвършен учебник“. Това е всъщност първата българска граматика на старобългарския език. Автор е на „Граматика за новобългарския език“ от 1868 година.

формат 240/170 мм 

79 стр. текст + 5 л. планове

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021