Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Новий завет Господа нашего Иисуса Христа / превод и редакция на йеромонах Неофит Рилски, 1853

Новий завет Господа нашего Иисуса Христа / превод и редакция на йеромонах Неофит Рилски, 1853
Новий завет Господа нашего Иисуса Христа / превод и редакция на йеромонах Неофит Рилски, 1853 Новий завет Господа нашего Иисуса Христа / превод и редакция на йеромонах Неофит Рилски, 1853
Автор: превод: Неофит Рилски, йеромонах
Издател: В типографии Святия митрополии
Година: 1853
Наличност: 1
Цена: 980,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.

Книгата е в добро състояние - декоративна ръчна подвързия от епохата, с щампован кожен гръб и релефни надписи (вземете 20% по-евтино, докато траят отстъпките).

Преводът на Светото писание или Новия завет е сред водещите културни предпоставки за изграждането на новобългарския книжовен език в средата на ХІХ век. Преводът на Неофит Рилски е първият успешен, общоприет превод на целия Нов завет на новобългарски език. Той е осъществен по поръчение и със средствата на Британското и чуждестранно библейско дружество. През май 1839 г. в Смирна печатането започва, като приключва през февруари 1840 г. Когато се отпечатва новия завет на Неофит, цариградската патриаршия заповядва на митрополитите по епархиите да не допускат ползването му, като на места екземпляри се събират от хората и се изгарят. В следващите години преводът претърпява няколко издания в различни градове – Смирна (1850 г.), Букурещ (1853, 1857 и 1859) и Лондон (1859), въпреки силната съпротива от страна на Цариградската патриаршия. Този превод има голямо значение за налагането и утвърждаването на новобългарския език в богослужебната практика на Българската църква. Почти до Освобождението той е в църковна употреба и по него се четат откъси от Евангелието и Апостола. Същевременно се използва и като учебно помагало в българското училище. Ръкописът на превода на новия завет на Неофит днес се пази в Църковно-историческия архивен институт към Българската патриаршия в София.

формат 220/150 мм

твърди корици

468 стр.

Подвързия: кожен гръб

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021