Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Пътеводител на култовата архитектура в България. Част 1: Западна България [Юлия Минева-Милчева; Елисавета Александрова]

Пътеводител на култовата архитектура в България. Част 1: Западна България [Юлия Минева-Милчева; Елисавета Александрова]
Пътеводител на култовата архитектура в България. Част 1: Западна България [Юлия Минева-Милчева; Елисавета Александрова] Пътеводител на култовата архитектура в България. Част 1: Западна България [Юлия Минева-Милчева; Елисавета Александрова]
Автор: Минева-Милчева, Юлия; Елисавета Александрова
Издател: Българско национално наследство-Фердинандеум
Година: 2006
Наличност: 1
Цена: 21,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.

Книгата е в много добро/отлично състояние.

меки  корици 
494 стр.
формат 230/150 мм
Българско национално наследство-Фердинандеум - София, 2006 г.

Християнски, еврейски и мюсюлмански паметници в Западна България са описани подробно и с илюстрации в тази част първа на пътеводителя - от избора на това какво трябва да се види и как да стигнем до него, до научната експертиза или как да гледаме образите, създадени от религиозните изкуства.

Настоящето издание представя първата част от замисления универсален "Пътеводител", а именно - тя включва паметниците в Западна България и се публикува в две идентични книжни тела, съответно - на български и на английски език. Делението на двете части е условно и не е съобразено с някакъв исторически или стриктно географски класификационен принцип. Има се предвид западната и източната половина от държавната територия като обхват на съдържанието. Изданието на втората част - Източна България - предстои.
Основното усилие и постижение на този пътеводител е да очертае разгледната стойност на всеки от паметниците на култовата архитектура в България, движейки се интензивно в целия диапазон от пътеуказателната препоръка и избора на това, какво си заслужава да се види, до научната експертиза - тоест, как да гледаме образите, създадени от религиозните изкуства.
Но насочвайки ви в това измерение, ние се опитваме да поддържаме в него живо и верското измерение на света, уви, най-често пренебрегнато или обезсмислено в научната спекулация, преобладаващо атеистична, и още повече в офертата на туристическата атракция. Религиозната архитектура не е просто място, където можем да полюбопитстваме, за да прекараме някой кратък почивен сезон под формата на "културен туризъм". Това са местата, където ние отправяме нашите най-искрени молитви към Бога, и които са единствено неосквернените от всички попълзновения и изкушения на "глобализирания" свят. Това са единствените места, където ние всъщност живеем.

Юлия Минева-Милчева – 
Християнски култови паметници
Еврейски култови паметници

Елисавета Александрова – 
Мюсюлмански култови паметници

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021