Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Паметници на културата през българското възраждане: Архитектура и изкуство на българските църкви [Маргарита Коева]

Паметници на културата през българското възраждане: Архитектура и изкуство на българските църкви [Маргарита Коева]
Автор: Коева, Маргарита
Издател: Септември
Година: 1977
Наличност: Изчерпан
Цена: 24,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро състояние.

твърди корици, с обложка
329 стр.
Формат 290/210 мм
изд. "Септември", София, 1977 г.

Една от специфичните особености на българското архитектурно възраждане е ролята на църковната архитектура, която замества през началния му период всички останали видове обществена архитектура и като че ли възприема и техния прогресивен композиционен характер. Затова и процесите на архитектурно обновяване се проявяват най-рано в нея. Въпреки представителното си предназначение на обществена архитектура обаче, църковната архитектура не търпи форми, които нямат практическо оправдание. Оттук произлизат нейната лаконичност и "функционалност", въпреки религиозното начало, което отрича функционалността. Именно затова трикорабната базиликална постройка се явява най-пригоден за Възраждането тип н се възприема за много кратко време във всички области от българските земи. Тя е широка, просторна, събира много богомолци, като едновременно им осигурява добра видимост и добра акустика. Както в еднокорабната, така и в трикорабната църква, пространствата не се степенуват съобразно социалното положение па посетителите.
Българската възрожденска църковна архитектура възприема още в първите сгради, които създава, принципа на здравия рационализъм. Външният обем изразява само онова, което съдържа вътрешният обем. Фасадите се третират като отделни части от композицията. Те отговарят на члененията на вътрешния обем и са изградени с лаконични изразни средства. Обемът, конструкцията и отворите на прозорците на наоса диктуват решението на двете странични фасади. Източната фасада изцяло зависи от начина, по който е оформена олтарната част — по-ниска от тялото на църквата или изравнена по височина с него, с една или три апсиди и пр. На запад към еднопространствената зала на наоса се прибавя емпорията. Тя се развива във втори етаж, като под нея се помества притворът. Това членение диктува композицията на западната фасада и се отразява в страничните фасади, където трябва да се обединят високата зала на наоса със присъщите й големи прозоречни отвори и двуетажното разчленяване в частта на емпорията.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021