Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Народната къща (The Old Bulgarian house)

Народната къща (The Old Bulgarian house)
Народната къща (The Old Bulgarian house) Народната къща (The Old Bulgarian house) Народната къща (The Old Bulgarian house) Народната къща (The Old Bulgarian house) Народната къща (The Old Bulgarian house)
Автор: Георгиева, Б.; Ив. Иванчев, Л. Пенева
Издател: Българска академия на науките
Година: 1980
Наличност: 1
Цена: 73,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.

Безплатна доставка до адрес в страната. 

Народната къща в нашата литература е изследвана главно с оглед на архитектурното си изграждане, строителните конструкции, материали и планировка. По-малко внимание е отделено на вътрешнопространственото й оформяне, на нейната украса и уредба. Най-стари сведения по този въпрос намираме в първата част на Показалеца на Г. С. Раковски от 1859 г. Той ни запознава твърде бегло с разпределението на къщата и с част от покъщнината. Четиридесет години по-късно в своя труд „Княжество България" Константин Иречек публикува материали както за селското, така и за градското жилище. Данните са кратки, но представляват интерес, понеже ни дават представа за едно по-старо състояние на домовете у нас. Труд, съдържащ редица ценни сведения за вътрешната архитектура, уредба и покъщнина, е „Градиво за веществената култура на Западна България" от Димитър Маринов. Авторът е събрал и подредил обилен фактически материал, който служи като добра основа за изучаване на жилищата в България.
Твърде интересни сведения намираме и в сборника „Селски бит и изкуство в Софийско", където в статията на Ст. Л. Костов „Домашен живот и покъщнина" е проявен значителен интерес към покъщнината и подреждането й в жилищните помещения.
Цялостно изследване на вътрешната архитектура, уредба и покъщнина на народното жилище обаче липсваше. Настоящият труд идва да запълни тази празнина. Той е пети том от поредицата „Българско художествено наследство". В него са разгледани характерни образци от вътрешната архитектура, уредбата и покъщнината на българското традиционно жилище от Възраждането. Материалът обхваща най-типичното от градската и селската жилищна архитектура в България през тази епоха. Художественият анализ и етнографското изследване са направени въз основа на публикуваната досега литература и на личните проучвания на авторите из цялата страна. Чрез анкети са събрани допълнителни данни за начина на вътрешноархитектурното оформяне и за покъщнината на традиционното българско жилище. Заснимането е извършено от 1967 до 1968 г. в предварително избрани селища със запазени къщи, етнографски музеи и паметници на културата от възрожденската епоха. Илюстрациите са систематизирани с оглед на изложението в текстовата част.

Прекрасен труд на Багра Георгиева, Иван Иванчев и Лилия Пенева

Том V от поредицата "Българско художествено наследство"

албумно издание, твърди корици, с обложка, 344 фотографски илюстрации, много добър екземпляр
296 стр.
Формат 280/225 мм

Издателство на Българската академия на науките,
Институт за изкуствознание,
София, 1980 г.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021