Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Захарий Зограф на Атон - Михаил Енев

Захарий Зограф на Атон - Михаил Енев
Захарий Зограф на Атон - Михаил Енев Захарий Зограф на Атон - Михаил Енев
Автор: Енев, Михаил
Издател: ЕСЕТ
Година: 2010
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро/отлично състояние.

меки корици
127 стр. 
формат 340/235 мм
Изд. "ЕСЕТ", София, 2010. 

Тази книга, издадена посмъртно, е плод на пристрастието, възхищението и преклонението на проф. Михаил Енев пред изключителната личност на Захарий Зограф, когото той не престана да изследва, да обича и да преоткрива ... „не само с камера в ръка...", в продължение на повече от три десетилетия при всяко свое докосване с изумителното му творчество, оставено в Света Гора - Атон.
Захарий Зограф му даваше много аспекти на "общуване" поради своята неизчерпаемост. Той провокираше преди всичко фотографа в него: към перфектност - да пресъздаде най-точно физическата привлекателност на образите, в най-широката им гама на естетически стойности. Богословът - да разчете по-задълбочено закодираните от Зографа в библейската сюжетност вечни послания чрез човешката панорама, сътворена от него. Художникът - да улови онази най-тънка съставка на изображенията, наречена „непреходност" или изкуство. Изследователят, наричан изкуствовед - да открие най-адекватните езикови форми, с които да може да се „преведе" онзи специфичен „Захариев" нюанс в универсалния език на изкуството. Но най-силният резонанс от творчеството на самоукия самоковски майстор на иконата и стенописта беше върху българина. Захарий Зограф го зареждаше с основателна българска родова гордост, породена от мащаба на сътвореното, и от дързостта на човешкия порив при сътворяването на необхватната, неоценима стенописна вселена, в рамките на един толкова кратък живот.
Това беше най-удивителното и най-покоряващото на което проф. Енев искаше да направи дълбок човешки поклон. „Неговият начин" беше - чрез книга-албум, посветена на по-малко известните стенописи и икони на Захарий Зограф на Атон, подготвяна за печат още в 1992 г.
Двадесет години по-късно, това издание не е загубило своята актуалност, в контекста си, да направи по-осезаем и по-близък контакта с талантливата четка на възрожденския майстор, за всеки който иска да докосне с очи и душа покоряващото му изкуство.
Всички аспекти на това "общуване" чрез тази книга са обединени от благородното желание на проф. Михаил Енев да се прибави още малко светлина към името на един от най-бележитите синове на нацията ни: Захарий Христович Зограф.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020