Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Театър х 3: Плъхът; Ключът от асансьора; Изкуплението [Агота Кристоф]

Театър х 3: Плъхът; Ключът от асансьора; Изкуплението [Агота Кристоф]
Автор: Кристоф, Агота
Издател: Панорама+плюс
Година: 2011
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в отлично състояние.

меки  корици 
95 стр.
формат 200/130 мм
изд. "Панорама+плюс", София, 2011. 

Превод от френски: Рени Йотова

Театралното творчество на Агота Кристоф е писано в по-голямата си част преди да се посвети на изкуството на романа. Направеният подбор предлага три много различни в своята драматургична композиция пиеси, както и в изграждането на персонажите и сценичното им присъствие. Кететиката им намира допирни точки с „Театър на жестокостта" на Антонен Арто, доколкото изтъкват низкото у човека, безскрупулната лъжа, насилието, отсъствието на емнатия към ближния.
„Плъхът" (1972) е може би най-политическата пиеса па авторката, в която критикува тоталитарните утопии и техните поклонници в лицето на Кеб, който твърди уверено: „Хората могат да допускат грешки, но Партията - никога!" Използваният похват на двойната самоличностутвърждава както всеобщата лъжа, така и добре познатата ни техника на двумисленето, брилятно изложена от Джордж Оруел в романа „1984", проявяващо се дори по отношение на миналото и спомените, в които човек може сам себе си да манипулира и да забрави за това. „Кеб: Виж сега, ние с Бриг си измислихме миналото. Миналото може да си го съчиниш. Фасулска работа." Персонажите постоянно сменят ролите си и самоличността си, лъжат и си противоречат. Можем ли да разберем кой стои зад двете страни на паравана - къде се пресичат личният и общественият живот и дали затворът не е метафора на поробения разум, готов да изпълни обществената поръчка за задължителна бройка невинни, които трябва да бъдат осъдени на смърт?
„Ключът от асансьора" (1977) е покъртителен разказ за осакатената любов, загубените илюзии и пълната зависимост на една жена от своя съпруг, който постепенно я лишава от всичките й сетива - ръце, крака, очи, уши, за да не се поддава на изкушенията на околния свят и за да я сведе до безгласна буква, която да стои като предмет в дома му. Но именно когато съпругът се опитва да й отнеме гласа, настъпва бунтът и отмъщението за всичките години на страдания: „ЖЕНАТА: {Със спокоен глас) Не и гласът ми. Макар и да не го чувам вече, навярно други ще го чуят. Някой друг... Много други... {Повишавайки постепенно глас) Трябва да им кажа... Всичко ще им кажа... Хора, чуйте ме!"
В „Изкуплението" двамата герои напомнят Бекетови несретници - един Глух и един Слепец си изкарват прехраната като улични артисти - единият свири на хармоника, а другият е огнегълтач. Ако в началото на пиесата те будят съжаление с окаяния си вид и ни карат да си мислим, че са преживели трагедия, която е съсипала живота им, впоследствие разбираме, че единият е бил терорист ие оглушал при атентат, в който са загинали много хора, а другият е работел в тайните служби и е измъчвал политически затворници.
Драматургичният свят на Агота Кристоф се свежда до факти, които са изложени в суров вид, без да бъдат коментирани, нито осъждани. Жестокостта, липсата на обич, предателството, лошотията обитават този мрачен свят на пропаднали човешки същества, загубили представа за истина и лъжа, за добро и зло, незнаещи кои са и за какво живеят. Този дълбок песимизъм е отражение на Съдбата на изгнаника, на непрежалимата загуба на един светъл Аз, останал от другата страна на границата.
Рени Йотова

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020