Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Ерминии. Технология и иконография [Асен Василиев]

Ерминии. Технология и иконография [Асен Василиев]
Автор: Василиев, Асен
Издател: Септември
Година: 1976
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро състояние. Безплатна доставка в България. 

Твърди корици, с обложка, с 96 цветни репродукции, 312 стр.
ДИ "Септември", София, 1976 г.

В настоящата книга е застъпена съществена част от дейността на нашите стари майстори - иконописци и резбари, техниката при изпълнението на рисуваните от тях икони и стенописи. И въпреки че много въпроси са достатъчно изяснени в оставените от тях ерминии, все пак са останали някои подробности, недостъпни за съвременните нзследвачи. В ерминиите, които по-нататък разглеждаме, са дадени обилни сведения за множество технически средства, главно за приготвяне на различни видове бои, лакове и други; казано е как да се работи било на стена или пък на друг вид материал.
Съдържанието на ерминиите е различно. Обикновено в тях ние намираме, на първо място, чисто технически упътвания — как и от какви материали да се правят всевъзможни багрила, грундове, лепила, лакове, масла и как да се употребяват, в смисъл как да се рисува с маслени багрила на платно и дъска, стенопис па суха или мокра стена, как да се позлатява или как да се чистят стари икони и пр. След този
чисто практически отдел следва, така да се каже, идейното съдържание на ерминията, а именно описание на всички отделни образи на светци, тяхната възраст, облеклото им и описание на всички сцени, които са предмет на религиозни композиции със сюжети от Стария и Новия завет. Композициите са описани най-подробно: какво е тяхното съдържание, кои действуващи лица трябва да присъствуват, как са подредени, както и обстановката, в която се развива действието. В някои от ерминиите се намират описания коя църква „как се пише", т.е. какво е разпределението на композициите в „кубелия църква", в църквите с полуцилиндрично засводяване и пр., като са указани точно и местата на сцените по стените, тавана и купола. Също така в някои от ерминиите са дадени и мерките на човешкото тяло.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2020