Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Бенчо Обрешков, монография от Кирил Кръстев

Бенчо Обрешков, монография от Кирил Кръстев
Автор: Кръстев, Кирил
Издател: Български художник
Година: 1981
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро състояние. Безплатна доставка до адрес в страната. При покупка на място от книжарницата цената на книгата е 250.00 лв.

Албумно издание, твърди корици, с обложка, отличен екземпляр, Формат 310/240 мм, 270 стр. с 613 бр. черно-бели и 42 бр. цветни репродукции.
Издателство "Български художник" 1981 г., тираж 1100 бр.

Бенчо Обрешков (1899-1970) е един от най-талантливите и значителни български художници. Той е от водачите на новаторската или модерна българска живопис, която се създава към 30-те години на ХХ век.
Бенчо Обрешков се изгражда като художник в лоното на двете водещи европейски живописни огнища и школи през епохата — германската и френската. Дългата му и сложна художническа подготовка се сформира от няколкото най-значителни и солидни изобразителни системи на съвременността. В българското Художествено-индустриално училище (1918—1920) той се влияе от реализма на Петко Клисуров и от новаторската естетика на проф. Иван Ангелов. В Дрезденската художествена академия, по-специално в ателиетата на Ото Дикс и Оскар Кокошка, той възприема психологическата изразителност на експресионизма (1920—1925). В Парижката академия "Гранд Шомиер" учи пластика при именития скулптор Антоан Бурдел и е под въздействието на живописните открития на Парижката школа.
Светогледът на Бенчо Обрешков се сформира през фигуралната фаза на модерното западно изкуство и синтезира живописно-пластичните системи на импресионизма, експресионизма, фовизма и неокласицизма, с което той се оформя като "модерен класик".

Монографията написана от Кирил Кръстев предлага богата допълнителна информация за творци и събития, свързани с времето, в което твори и живее Бенчо Обрешков. Анализите на творческите периоди следват оригиналната линия на живописната интонация и характеристика на творческите процеси, родили живописните платна и утвърдили артистичната индивидуалност на твореца.
В монографията са включени 41 цветни и 613 черно-бели репродукции, резюме на руски, английски, френски и немски език.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021