Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Църквата Рождество Христово в Арбанаси / Любен Прашков, 1979

Църквата Рождество Христово в Арбанаси / Любен Прашков, 1979
Автор: Прашков, Любен
Издател: Български художник
Година: 1979
Наличност: 1
Цена: 60,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.

Книгата е в добро/много добро състояние - лиспва фрагмент от долната част на обложката, книжното тяло е много добре запазено.

твърди корици, с обложка.

Изд. "Български художник", 1979.

Тираж 1410бр.

След завладяване на България от османците в края на ХIV век твърде скоро в Арбанаси възниква един от най-интересните паметници на стенната живопис от периода на чуждото владичество. Живописта в църквата „Рождество Христово" — най-голямата и най-интересната църква тук, датирана от втората половина на XVII век — се счита за образец на изкуството от този период. В настоящата монография за първи път се разглежда цялата украса на църквата, като подробно се засяга схемата на стенописите в отделните помещения и тяхната иконография. Въз основа на пълно и точно прочитане на ктиторските надписи се уточняват и датировките. За първи път се прави диференциация на авторските почерци и на етаните на изпълнение на украсата. Голямо място се отделя на стиловия и художествения анализ. Подробно се разглеждат най-старите стенописи (досега непубликувани), които разкриват не само един нов, по-ранен период от историята на паметника, но и нови аспекти при оценката на изкуството в района на Велико Търново.
Задълбочено изследване на този уникален паметник на българската архитектура и иконография от ХVІІв. Богато илюстрирано издание с резюмета на английски, немски, френски и руски език.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021