Дневник на правосъдния министър в правителствата на Георги Кьосеиванов и Богдан Филов - Васил Митаков

Дневник на правосъдния министър в правителствата на Георги Кьосеиванов и Богдан Филов - Васил Митаков
Автор: Митаков, Васил
Издател: Труд
Година: 2001
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро/отлично състояние.

твърди корици 
878 стр
формат 240/170 мм
изд. "Труд", София, 2001. 

Той е преминал през всички стъпала на съдебната йерархия. През целия толкова продължителен професионален стаж Митаков е образец на честен и добросъвестен правник, а изготвените от него съдебни актове - юридически бисери. Изявява се и в законотворческата сфера. Участва в Международното сдружение по наказателно право, както и в Законодателната комисия, като член на която изготвя съвършени от правно гледище и съобразени с Търновската конституция законопроекти. 
В дневника си Васил Митаков безкомпромисно бичува кариеристите, сервилните към управниците и корумпираните свои колеги, но е подчертано самокритичен. Не само че не прави опити да се самоизтъква, но дори преувеличава човешките си слабости. 
Демократ по убеждения, авторът има открито негативно отношение към водачите на новоизникналите тоталитарни режими, смело отстоява възгледите си, без да се влияе от силните на деня. Но най-големите достойнства на неговия мироглед и близо половинвековната обществена и професионална дейност са родолюбието и загрижеността за българската съдебна система. Патриотизмът като основна черта на духовната му същност се илюстрира с участието му на огневата линия по фронтовете на Балканската война, водена от България за обединението на народа ни и освобождаване намиращите се все още под чуждо робство наши сънародници. Васил Митаков се проявява като герой не само при Селиолу, но също така и при Гечкенли, Бабаески - Люлебургас, Чаталджа, Пирот и пр. Веруюто му най-ясно е изразено в характеристиката, която дава за бележития юрист и държавник Димитър Тончев. Нея аз се изкушавам да цитирам дословно: „Едничък посред толкова живи кучета, посред толкова змии, той мъжки и достойно се защитаваше. Той оправда не само себе си, не само режима, но и цялата епоха, цяла България. И в едно време, когато духът на пораженството беше обхванал всички ни, той единствен говореше за правата на България и за нейното бъдеще, за нейната национална кауза и за силата й да се бори против всички ония, които искат да я унищожат." 

 

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница АлбаБукс София - Антикварни книги © 2019