Скъпи приятели, ЗА ВАС - 20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ, ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ И КАРТИЧКИ, тези намаления не са видими във Вашата кошница, а ще се начисляват допълнително от администратор върху всички останали намаления. Пратките ще бъдат изпращани в срок с подсилени опаковки. Вижте повече ТУК.

Брациговските майстори-строители през ХVІІІ и ХІХ век и тяхното архитектурно творчество [Пею Бербенлиев; Владимир Партъчев]

Брациговските майстори-строители през ХVІІІ и ХІХ век и тяхното архитектурно творчество [Пею Бербенлиев; Владимир Партъчев]
Автор: Бербенлиев, Пею; Владимир Партъчев
Издател: Техника
Година: 1963
Наличност: Изчерпан
Цена: 0,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 60 лв.
Направете заявка

Книгата е в много добро състояние, липсва обложката. Безплатна доставка до адрес в страната.

Други екземпляри от това издание вижте ТУК

Екземплярът е с автограф и посвещение на един от авторите: Владимир Партъчев.
Албумно издание, твърди корици, много добър екземпляр, липсва обложката
166 стр.
Формат 290/210 мм
изд. "Техника", София, 1963 г. Тираж 2082 бр.

В книгата е разгледана архитектурно-строителната дейност но големите майстори строители от една от най-големите и най-малко проучени досега строителни школи — Брациговската школа. Дадени са кратки биографични данни за тези майстори.
Подробно са разгледани редица култови сгради, училища, мостове, жилищни и стопански сгради и др., строени от брациговските майстори. Направен е архитектурно-художествен и конструктивен анализ на всички видове паметници, придружен с архитектурни заснимания и фотографии. Изтъкнати са характерът и стилът на Брациговската строителна школа, значението й за възрожденската архитектура и за развитието на по-младите архитекти-самодейци и др.

Този труд е резултат на самостоятелно н независимо дългогодишно проучване на двамата автори. Първата част е написана от Владимир Партъчев, а въведението, втората част и заключението — от Пею Бербенлиев. Двете части са обединени като едно цяло въз основа на връзката между проблемите. Направен е опит да се преодолее отчасти анонимността в архитектурното творчество на Възраждането и да се изяснят мястото и значението на Брациговската архитектурно-строителна школа през XVIII и XIX в. Защото, като изключим популярността на големия майстор Никола Фичев, личното творчество, животът и дейността на мнозина от плеадата народни творци не са известни. При това досега у нас се говори и пише само за Тревненската архитектурна школа, ролята на която е безспорна, но която не е единствена и в никакъв случай не обхваща изцяло строителната дейност по българските земи през епохата на Възраждането. Почти неизвестни са и до днес строително архитектурната дейност и творчеството на дюлгерите от Брацигово, както и голямата роля, която са играли в развитието на възрожденската архитектура. В първата част са дадени накратко историята на Брацигово, преселването на българите от Западна Македония и от албанските земи и техния поминък. Подробно е разгледана дейността на майсторите строители още от заселването им до Освобождението — на дошлите от западните земи и на родените в Брацигово. Приложени са списъци на всички известни по писмени и устни данни дюлгери и кратки описания според събраните сведения за техния живот и творчество.
Във втората част е разгледано архитектурното творчество по типове сгради. Описанията на обектите в повечето случаи са придружени с архитектурен анализ и обобщения, характерни за цялостната дейност на брациговските майстори и техните архитектурно-художествени похвати.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна книжарница Алба София, книги, автографи, географски карти © 2021