Пансърбизъм и югославизъм, 1933. С посвещение и автограф от автора Константин П. Овчаров за Г. М. Димитров

Пансърбизъм и югославизъм, 1933. С посвещение и автограф от автора Константин П. Овчаров за Г. М. Димитров
Пансърбизъм и югославизъм, 1933. С посвещение и автограф от автора Константин П. Овчаров за Г. М. Димитров
Автор: Овчаров, Константин П.
Издател:
Година: 1933
Наличност: 1
Цена: 75,00 лв.
* Безплатна доставка при поръчка над 50 лв.

Книгата е в добро състояние, неподравнени страници. Книгата е включена в "Списък на забранените книги" от 1957 г. и понастоящем - рядка книга. Подзаглавие: Днешна Югославия: създаване, устройство, диктатура, племенните борби - близкото и разпадане ; Интегрална Югославия и Панбалкания

Д-р Георги Михов Димитров (Г. М. Димитров, наричан Гемето) е български политик, ръководител на БЗНС „Пладне“. През Втората световна война Димитров цели обвързване на България с Великобритания. С помощта на британските и югославските специални служби, се опитва да организира държавен преврат през зимата на 1941 г. с цел осуетяване на присъединяването на страната към Тристранния пакт. Разкрит, се укрива в югославската легация откъдето е изведен нелегално от страната. Осъден е задочно. От Великобритания поддържа програмата на ОФ. Веднага след преврата, извършен на 9 септември 1944 г., пристига в България и подкрепя мероприятията на новата власт. Въпреки опитите си да се внедри в ОФ, като направи земеделците доминираща партия, не успява да елиминира влиянието на комунистите. Заплашен с политически процес, Димитров се укрива с помощта на американския посланик, като получава дипломатическа закрила. След Съюзнически натиск, ОФ му разрещава със съпругата си да напусне България. Осъден е задочно за държавна измяна. Установява се в САЩ и активно участва в пропагандната борба срещу държавите от източния блок през Студената война. Баща е на Анастасия Димитрова-Мозер. Инфо УИКИ.

оригинални издателски меки  корици 
111 стр. 
формат 210/150 мм
София, 1933.

Днешна Югославия: създаване, устройство, диктатура, племенните борби - близкото и разпадане; Интегрална Югославия и Панбалкания.

Направете заявка


Работи на OpenCart
Антикварна онлайн книжарница Alba-books София, Антикварни книги © 2018